Ursitoarele – Ursitoarele și botezul tradițional românesc

Ursitoarele – Ursitoarele și botezul tradițional românesc - Tulipr.ro
#Articole / Scris de Larisa la

Botezul este unul dintre cele mai frumoase momente din viața părinților bebelușilor, iar în ultimii ani, organizarea unei petreceri cu această ocazie se aseamănă din ce în ce mai mult cu cea a unei nunți, ceea ce este de înțeles, având în vedere că se întâmplă o singură dată în viață.

Atunci când plănuiești un botez, va trebui să te ocupi de destul de multe lucruri, iar unul dintre cele mai importante este alegerea unei tematici. Vestea bună este că sunt atât de multe idei de la care poți pleca, încât ai de unde alege.

În ultima vreme, petrecerile tradiționale românești sunt la mare căutare, iar botezul face parte din evenimentele pentru care o asemenea temă este minunată, mai ales că poți integra destul de multe elemente, printre care și ursitoarele. Dar care este povestea și rolul acestora? Poți afla mai jos detalii destul de interesante.

Cuprins

1. Când se pun ursitoarele la nou născuți

Organizarea unui botez presupune destul de multă muncă, mai ales în alegerea furnizorilor precum a localului în care se va desfășura evenimentul, a fotografului, dar și band-ului sau DJ-ului care va anima atmosfera. Numirea ursitoarelor, însă, este cu totul și cu totul specială.

Dar ce sunt ursitoarele și ce rol au acestea în viața unui nou-născut? Conform tradițiilor, acestea sunt zâne magice care au puterea de a prevesti soarta unui copil. Dacă te iei după legende, acestea sunt 3 la număr, iar fiecare dintre ele are un rol bine definit. Prima reprezintă luna în care s-a născut copilul, cea de-a doua ziua, iar ultima joacă rolul orei la care a venit pe lume cel mic.

Atunci când dorești să organizezi un botez tradițional, se spune că trebuie să lași ușile deschise pentru ca ursitoarele să intre și să prevestească viitorul copilului. Urările acestora care, de obicei, sunt legate de noroc, iubire și fericire au rolul de a ,,hotărî’’ destinul celui mic și de a-l feri de rele.

Pe lângă însemnătatea dată de legende, organizarea unui botez tradițional cu ursitoare va fi unul destul de animat, spectacolul făcut de acestea fiind unul frumos.

Legat de această tradiție se mai spune și că:

  • în noaptea în care apar ursitoarele, părinții bebelușului trebuie să doarmă pe partea dreaptă pentru ca cel mic să fie norocos;
  • de asemenea, părinții vor oferi daruri simbolice pentru ca celui mic să i se prezică o soartă bună.

Așadar, dacă îți dorești o petrecere de neuitat, cu momente care împletesc tradiționalul cu modernul, numirea ursitoarelor poate fi unul dintre acelea care vor fi pe placul invitaților. De asemenea, dacă vrei ceva mai mult, poți adaugă și alți animatori în timpul evenimentului.

2. Ursitoarele la botez și urările acestora

Există destul de multe informații despre ursitoare, iar dacă ești în căutarea inspirației pentru a le aduce în cadrul unui botez tradițional, te poți baza pe unele adaptate specificului temei ales de tine.

Ursitoarele vor face diverse urări, cum ar fi:

  • urările de noroc,
  • de fericire,
  • de înțelepciune,
  • de iubire.

Semnificația ursitoarelor este una de bun augur, astfel încât integrarea lor într-o petrecere de botez tradițional va fi de neuitat.

Dacă te întrebi ce spun ursitoarele la botez, momentul acestora poate fi personalizat, astfel încât, pe lângă urările de bine pe care acestea le vor face, vor exista și unele presărate cu umor menite să binedispună invitații.

3. Ursitoarele la botez – de ce să alegi un astfel de moment?

În cadrul unui botez tradițional românesc, ursitoarele au rolul de a crea o atmosferă plăcută și frumoasă, plină de replici și momente amuzante, așadar, pe lângă rolul acestora de a face diverse urări, ele vor întreține și invitații.

Bineînțeles că la organizare va trebui să ții cont și de alte aspecte precum rochiile și costumele speciale pe care le poți folosi pentru invitați atunci când alegi o temă specială, iar cel mai simplu este să mergi pe varianta organizatorilor de evenimente care se pot ocupa de cea mai mare parte din logistică.

Există foarte multe momente care pot fi adăugate într-un botez tradițional românesc, iar cel al ursitoarelor este unul dintre cele mai frumoase, așadar atunci când plănuiești un astfel de eveniment unic, poți avea în vedere și unul în care acestea să te ajute să creezi o petrecere de neuitat.

În concluzie, ursitoarele pot face un adevărat spectacol la botez, ajutându-te, astfel, să ieși din tipare și să ai una dintre cele mai frumoase petreceri, care să reprezinte un eveniment minunat pentru tine și cei apropiați.

Sursa foto: Pixabay.com

ursitoarebotez