Știm că pare dificil de crezut, dar chiar te poți distra pe cinste la job! În majoritatea zilelor, programul de la birou te obosește - rutina, aceleași persoane și activități, astfel că e destul de sigur să ajungi la un moment dat într-un burn-out. Pentru a evita acest deznodământ, pregătește o serie de activități interactive pentru a solidifica legăturile între membrii echipei, pentru a alunga monotonia și a crea amintiri geniale.
În acest sens, jocurile team building sunt o idee inspirată, deoarece pot fi atât distractive, cât și educative, ajutând noii membrii să se integreze mai ușor în echipă.
1. Jocuri team building - Care este scopul organizării unui team building?]
Înainte de a pune la punct planul de activități care să îmbine munca și distracția, descoperă câteva lucruri importante pentru a crea tipul adecvat de experiența în funcție de oamenii din echipa ta.
Scopul principal al unui team building este acela de a încuraja membrii colectivului să își aducă un minim de contribuție la obiectivele comune. De fapt, chiar acesta este secretul unei organizații - gradul de implicare al oamenilor la munca colectivă, de a-și înțelege punctele slabe și de a a-și folosi abilitățile pentru a crea împreună o muncă profitabilă. Așadar, atuurile pe care le câștigă o companie de pe urma unei echipe unite sunt următoarele:
- Randament crescut și productivitate mai bună;
- Atmosferă armonioasă și un nivel ridicat de motivație în rândul echipei;
- Colaborări de lungă durată;
- Dezvoltarea creativității membrilor echipei;
- Interacțiuni pozitive;
- Consolidarea relației lider - angajat;
Jocurile de cunoaștere în team building aduc rezultate viabile?
Statisticile au demonstrat de-a lungul vremii, că jocurile de team building au influențat pozitiv nivelul de relaționare între angajați și-au eliminat rigiditatea între șef și angajați. Jocurile de cunoaștere team building funcționează excelent în cazul echipelor în care au fost făcute schimbări de personal, în care au intrat persoane noi sau care caută soluții pentru optimizarea cooperării.
Deși multe persoane se simt jenate atunci când trebuie să ia parte la activități de divertisment, vestea minunată e aceea că, jocurile de tip team building sunt nelimitate, astfel că fiecare poate opta pentru ceea ce rezonează cu personalitatea și interesele sale.
Motivul central care stă la baza activităților de echipă vizează suportul oferit oamenilor de a-și depăși zona de confort și de a-și îmbunătăți personalitatea. Ele sunt un prilej și pentru ca cei noi să spargă gheața și să ducă muncă în echipă la nivelul următor.
Jocurile pentru team building și-au câștigat popularitatea în România, odată cu multinaționalele care urmăreau realizarea unui ambient prietenos pentru crearea unei echipe de calitate și pentru încurajarea relațiilor cordiale și dezinvolte între oameni.
- Soluționarea într-o manieră creativă a inconvenientelor apărute la job
O sesiune de team building, într-un cadru natural, în afara pereților de la birou poate avea un impact major asupra gestionării unor probleme survenite în desfășurarea activității firmei. Schimbarea climatului de muncă, poate ajuta echipa să comunice mai relaxat și să găsească idei inspirate care să scoată firma din impas.
- Un tonus mai bun
Rutina zilnică, aceeași încăpere și task-urile repetitive sunt factori care conduc inevitabil la o stagnare a companiei. Activitățile de echipă în afara serviciului, încurajează oamenii să relaționeze diferit, să își împărtășească pasiunile și povestea. Pot ieși la suprafață personalități asemănătoare, cu valori și principii similare, orientate către un rezultat comun. Astfel, poți realiza noi structuri la nivel de echipe, în care oamenii cu idei și firi apropiate să lucreze laolaltă. În consecință, oamenii vor colabora ușor cu cei cu care rezonează și vor exista mai puține șanse de disensiuni.
- Familiarizarea nou-veniților cu valorile companiei
Angajatul reprezintă imaginea companiei și este totodată legătura dintre client și manager. Așadar, noii veniți trebuie să cunoască principiile și scopul firmei respective. Un eveniment cu jocuri team building outdoor sau jocuri team building indoor, îi va introduce pe noii colegi în cultura și valorile firmei și îi va învăța cum să le promoveze în relația cu clientul.
- Identificarea potențialilor lideri
Dacă te-ai gândit să creezi alte echipe sau să faci schimbări la nivel de conducere, atunci organizează un team building cu jocuri de rol. În cadrul acestora, persoanele își pot alege singuri liderii pentru a realiza la comun strategia de ‘’luptă’’. De exemplu, poți pune la cale un joc de tip treasure hunt, în care să analizezi cum relaționează oamenii, cine a fost ales liderul echipei și de ce.
- Recompensarea oamenilor
Răsplătirea angajaților pentru meritele obținute le conferă un sentiment de încredere în forțele proprii și îi motivează să progreseze pe viitor. La finalul jocului, poți realiza o mică petrecere sau o mică gală, cu servicii de catering și decorațiuni, în care să inviți toate persoanele, să le spui numele și să le oferi premii și mulțumiri pentru felul în care au participat la profitul companiei.
Acest gen de eveniment îi va determina pe angajați să își privească liderul ca pe un prieten și să îl răsplătească prin muncă de calitate pentru încrederea acordată și recunoașterea meritelor sale. Marele eveniment poate fi organizat într-unul din localurile outdoor, care să găzduiască evenimente corporate într-un cadru memorabil.
În concluzie, atunci când observi că echipa ta a ajuns într-un colaps, iar oamenii sunt dezinteresați, mai puțin orientați către rezultate sau din contră, există relații tensionate care afectează calitatea colaborărilor, începe să iei în calcul la modul serios organizarea evenimentelor de team building.
2.Jocuri de team building - Idei populare de activități outdoor și indoor
Acum că te-ai lămurit câte avantaje implică jocurile de team building pentru bunul mers al companiei tale, iată câteva idei de activități educative și distractive pe care angajații tăi le vor îndrăgi.
- ‘’Privește partea plină a paharului’’
Aceste jocuri au ca scop înțelegerea faptului că fiecare experiență neplăcută este un pas înainte pentru ca persoana vizată să înțeleagă greșelile comise și faptul că acestea ascund lecții care o ajută să se dezvolte și să devină o versiune mai bună a sa.
Ideea este următoarea: fiecare individ trebuie să povestească o experiență negativă din trecut, chiar și una banală, de tipul „Mereu întârziam oriunde minim 10 minute’’. Apoi, fiecare jucător trebuie să găsească motive pozitive referitoare la obiceiul acela. Jocul dezvoltă relaționarea la nivel de echipă și fortifică coeziunea colectivului.
- Dans la birou/ în natură
Dansul este unul dintre cele mai comune jocuri de team building pentru birou sau outdoor. Deși la început oamenii se simt stingheriți și majoritatea trec printr-un disconfort, ideea dansului este de a crea relații cordiale și de a detensiona atmosfera. Ai grijă să alegi stiluri muzicale cât mai diverse, chiar diametral opuse, de la rock, country, pop modern și până la melodii din diferite epoci. Se pot forma echipe de dansatori, care să aibă propria coregrafie. La final se pot organiza concursuri de dans și premii haioase.
- Treasure Hunt
Treasure Hunt sau ‘’vânătoarea de comori’’ ocupă topul jocurilor de team building mereu amuzante, mai ales că majoritatea cunosc regulile. ‘’Vânătoarea’’ durează aproximativ o oră, iar echipa care a reușit să răspundă la toate provocările, pleacă acasă cu ‘’marele premiu’’.
- Idei trăznite de logo-uri
Printre cele mai haioase jocuri de echipă pentru team building, mai ales în cazul companiilor de marketing se numără crearea de logo-uri. Jucătorii trebuie să aleagă pe rând între 3 și 5 obiecte din jur și să compună un logo. După ce timpul de gândire a expirat, jucătorii își vor prezenta produsul și vor motiva alegerea făcută.
- Numără legat la ochi
Jocul este de tip outdoor sau indoor. Numărul de participanți este de 5-40, iar timpul de joacă durează între 15-30 de minute.
Participanții formează un cerc și vor sta poziționați unul cu spatele către celălalt. Ulterior, fiecare va spune pe rând un număr, un nume de țară, melodii la modă, sau orice altceva preferă, iar restul va trebuie să îl identifice pe respectivul.
Aceste jocuri sunt jocuri de cunoaștere pentru team building, bazându-se pe abilitatea de ascultare activă. Sunt recomandate mai mult în cazul echipelor noi, când persoanele nu se cunosc suficient între ele.
- Cercul tăcerii
Jocul are nevoie de 10-20 participanți, durata este de aproximativ 10-15 de minute, iar obiectele necesare pot varia de la o eșarfă, până la pungi de cumpărături, sticle, căni, etc. Se face un cerc, iar unul din jucători va trebui să meargă în mijloc. Persoana din centru va fi legată la ochi și apoi rugată să stabilească direcția de unde vine zgomotul făcut în cadrul cercului.
Jucătorii vor muta în acest timp acel obiect din mână în mână, iar individul din mijloc trebuie să ghicească cine a făcut zgomot. Dacă jucătorul recunoaște corect, atunci persoana care a făcut zgomotul îi va lua locul în centrul cercului.
- Orbul
Aici aveți nevoie de 7-14 participanți și de o eșarfă. Timpul de joacă: 20-30 minute. Este un simbol al jocurilor de echipa pentru team building. Se compun echipe de doi jucători, dintre care unul va fi legat la ochi. Celălalt va realiza un labirint pe unde îl va plimba cu coechipierul său legat la ochi. La finalul traseului, acesta din urmă va trebui să găsească singur drumul înapoi.
- Conexiunea
Orice activitate de echipă trebuie să implice și jocuri de comunicare team building. Iar acesta este un exemplu. Numărul de participanți trebuie să se încadreze între 4-12. Timpul de joc este de 20-30 de minute, iar obiectul folosit este o sfoară sau o eșarfă. Mai departe, jucătorii formează un cerc ținându-se de mâini și se vor așeza cu fața spre interior. Liderul echipei îi va lega de mâini și le va da câteva ‘’sarcini’’ de realizat. Acestea rămân la aprecierea trainerului, dar ca idee se pot face următoarele: împachetarea unei cutii de cadou, crearea unei punți etc
- Podul lui Da Vinci
Jocul are nevoie de 6-15 participanți și un timp alocat de 20-30 de minute. Ca obiecte utile se vor folosi niște scânduri. Cu acestea se va construi un pod conform unui plan stabilit de grup. Podul lui Da Vinci este unul dintre cele mai frecvente jocuri în echipă team building, axându-se pe capacitatea membrilor de a lucra la comun, de a-și folosi abilitățile de comunicare, planificare și colaborare pentru atingerea unui obiectiv comun.
- Jurnalul de știri
Este un joc mai degrabă indoor, necesită un număr de 6-20 de participanți și o recuzită formată din: hârtie colorată, flipchart, scotch și instrumente de desen sau scris colorate. Jocul va dura aproximativ 60-90 de minute.
Cu ajutorul foii de flipchart, jucătorii vor crea un anunț de știri care imaginează etapa la care va ajunge firma lor în următorii câțiva ani. Dacă echipa este mai mare, atunci se vor crea grupulețe, iar fiecare va primi o temă diferită - știri internaționale, sportive, meteo, știri locale, breaking news și așa mai departe.
Jocul urmărește cooperarea, comunicarea, gândirea creativă și stabilirea la comun a unui singur obiectiv.
- Triunghiul
Jocul are nevoie de 8-18 participanți, dar se poate lucra și pe echipe mici. Timpul de lucru este de 40-60 de minute și jucătorii vor avea nevoie de un echipament format din: 3 găleți, pahare, sfoară, sticle și un walkie talkie.
Ideea jocului este aceasta: oamenii au rămas blocați pe câte o insulă diferită (în total trebuie să fie 3) și trebuie să identifice 3 elemente care să-i ajute să supraviețuiască acolo.
Echipele aflate fiecare pe câte o insulă trebuie să comunice cu ajutorul stației radio și să pună la cale un plan de supraviețuire, folosindu-se de obiectele pe care le dețin.
Team buildingurile sunt deja tradiții pentru majoritatea multinaționalelor. Deși cei mai mulți le consideră prilej de distracție, team buildingurile nu se rezumă doar la jocuri, ci presupun activități de echipă, care încurajează participanții să părăsească zona de confort, identificându-și astfel vulnerabilitățile și punctele forte, totodată. Dacă visezi să obții o echipă unită, atunci ia în serios organizarea unor astfel de întâlniri. Pentru a determina participarea unui număr cât mai mare de oameni, colaborează cu o firmă de organizare evenimente corporate, care să se ocupe în mod profesionist de tot ce înseamnă locație, spațiu și catering.
Sursa foto: pixabay.com