Evenimentele în aer liber sunt unele dintre cele mai populare, în special atunci când vine vorba despre nunţi. Oficierea căsătoriei este unul dintre cele mai importante evenimente din viaţa unui om, de aceea toate cuplurile îşi doresc ca acesta să decurgă perfect. Ce-i drept, o nuntă necesită foarte multă grijă şi atenţie atunci când vine vorba de organizare, deoarece fiecare greşeală poate însemna un moment unic ratat. Desigur, în organizarea unei nunţi pot apărea mici tensiuni sau mici erori, însă modul de rezolvare al acestora trebuie să fie bine pus la punct şi să aibă un rezultat favorabil pentru miri şi întregul grup de invitaţi. Nunţile în grădina sunt şi vor fi mereu la modă, în sensul în care astfel de locaţii se folosesc de zeci, chiar sute de ani pentru a sărbători şi celebra căsătorii, rămânând în continuare de actualitate. O nuntă în grădina se poate realiza atât primăvara, cât şi toamna sau vară, însă starea vremii va fi esenţială pentru bunul mers al evenimentului. Dacă îţi doreşti să organizezi evenimentul perfect atunci când vine vorba de nuntă la grădina, am pregătit pentru tine câteva idei utile care să te inspire:
1. Nunta din grădina: cum alegi dată şi localul
- Alege anotimpul preferat. Unele persoane prefera zilele de primăvară pentru un eveniment în grădină, atunci când temperaturile se afla în jurul valorii de 20 de grade Celsius. Dezavantajul unei zi de primăvară pentru un eveniment în grădină ar putea fi temperaturile reci în timpul nopţii, temperaturi ce pot ajunge şi în jurul valorii de 10-13 grade Celsius. Alte persoane prefera vară, cel mai călduros anotimp, pentru petrecerile de nuntă în grădină. Dezavantajul ar putea fi reprezentat de temperaturile ridicate în timpul după-amiezii, dar şi de zăpuşeala din timpul nopţii. De asemenea, începutul toamnei este o perioadă bună pentru evenimente în aer liber, însă va trebui să ţii cont de posibilitatea averselor dese, dar şi de scăderea bruscă a temperaturilor. Cel mai bine este să alegi anotimpul preferat de tine, în funcţie de gusturile personale, dar şi de alţi factori ce pot intra în calcul. Spre exemplu, dacă biserica unde se va ţine slujba are locuri libere în vara, însă în primvara nu, va trebui să ţii cont de acest aspect.
- Ia în considerare posibilitatea de vreme rea. Chiar dacă primăvara, vara şi toamna sunt în general anotimpuri frumoase cu vreme bună, se poate întâmpla că unele zile să fie ploioase, răcoroase sau să existe riscul de furtuni. Acest lucru este dificil de controlat, însă există soluţii pe care le poţi pune în practică. În cazul în care organizezi o nuntă într-un mod spontan, fără a o plănui cu un an înainte, atunci te poţi ajuta de prognoza meteo pentru a determina cum va fi vremea în ziua aleasă de tine. Desigur, cea mai bună solutile o reprezintă închirierea unui spaţiu în aer liber, cu posibilitatea de a accesa spaţii interioare în caz de vreme rea. Poate fi vorba despre o sală închisă sau despre un cort, important este să alegi soluţia care ţi se pare că se integrează cel mai bine în conceptul de nuntă pe care ţi-l doreşti.
- Gândeşte-te unde vrei să fie locaţia. Există o mulţime de locaţii în aer liber din care poţi alege, însă pentru a restrânge lista de căutări poţi să determeni oraşul său zona în care vrei să aibă loc petrecerea. Foarte multe persoane aleg un local în funcţie de zona în care locuiesc, însă nu trebuie să te limitezi la oraşul propriu-zis. Spre exemplu, dacă locuieşti în Bucureşti şi prietenii şi cunoştinţele tale locuiesc şi ele în acelaşi oraş, însă nu găseşti nimic pe placul tău, poţi extinde zona de căutare cu 20-30 de km în afara oraşului. Vei găsi o mulţime de locaţii ce se pot mula pe cerinţele tale, cu preţuri poate mai prietenoase comparativ cu localurile ce se afla în inima oraşului. De asemenea, o nuntă în aer liber poate avea loc şi într-o destinaţie turistică, cum ar fi la mare. Dacă îţi doreşti o nuntă într-o staţiune de la mare, de la munte sau orice altă zonă turistică, atunci va trebui să iei în considerare transportul persoanelor până la locaţie şi de la locaţie înapoi acasă. În cazul în care acest lucru este prea dificil, atunci este o idee bună să cauţi variante pentru a le oferi cazare.
- Imaginează-ţi locaţia perfectă. O nuntă în grădina poate avea loc într-o mulţime de contexte. Poate fi vorba despre gradina unei case, gradina unui restaurant elegant sau o grădină aflată pe malul lacului ori într-o zonă izolată, feerica. Înainte de a începe să cauţi locaţii, dar după ce ai ales zona în care îţi doreşti să aibă loc petrecerea, ia-ţi câteva momente pentru a-ţi imagina cum vrei să arate locaţia ideală. Acest lucru te va ajuta să alegi uşor localul pentru nuntă. Nu te gândi doar la restaurante, resorturi sau domenii. Ia în considerare şi posibilitatea de a-ţi face nuntă la tine acasă, dacă ai o grădină spaţioasă sau de a închiria o casă cu grădina generoasă. De asemenea, poţi avea o nuntă în grădină în apropiere de mare, de munte sau de o zonă plină de natură.
- Gândeşte-te la capacitatea locaţiei. O nuntă în grădina poate avea loc cu 30 de invitaţi, cu 100 sau cu 300. Va trebui neapărat să iei în considerare încă de la început capacitatea zonei exterioare înainte de a o alege. Este posibil să găseşti grădini care îţi plac, însă dimensiunile lor să fie prea mici sau prea mari. Dacă un astfel de lucru se întâmplă, gândeşte-te atât la alternative, cât şi la soluţii. Spre exemplu, o grădină mare poate acomoda şi un eveniment restrâns, dacă mesele sunt aranjate într-un anume fel şi dacă se pune accentul pe decoraţiuni, scene, vans sau un photo corner în zonele ce ar rămâne libere. Pe de altă parte, o grădină de mici dimensiuni, se va putea adapta unei petreceri mari dacă poţi negocia închirierea unor spaţii adiţionale, precum cele de la intrarea în incinta.
- Nu uita de buget. Un buget bine pus la punct este esenţial atunci când vine vorba de o nuntă, fie că este în grădină, la restaurant sau la hotel. Bugetul bine gândit, bine calculat şi adaptat locaţiei şi tipului de eveniment te va ajuta să eviţi situaţii neplăcute, dar şi să organizezi totul mult mai uşor. În cazul unei nunţi în grădină, există câteva variabile pe care trebuie să le iei în considerare atunci când calculezi bugetul, cum ar fi închirierea unui spaţiu interior în caz de vreme rea, folosirea unor baruri mobile dacă este cazul, dar şi a unor echipamente foto şi video adaptate condiţiilor exterioare. Îţi poţi face o ciornă a bugetului încă dinainte de a începe organizarea propriu zisa, pentru a şti exact ce să discuţi cu toţi cei implicaţi.
-
2. Nunta în grădina: idei şi inspiraţie pentru un eveniment perfect
-
Nunţile în grădina îţi vor permite să pui în practică o mulţime de idei creative, dar şi să te joci cu spaţiul uşor, deoarece un spaţiu exterior se va amenaja ceva mai flexibil comparativ cu un spaţiu interior. De asemenea, peisajele, natura şi vegetaţia te vor ajuta să creezi o atmosferă de vis fără a fi nevoie de intervenţii, precum în cazul saloanelor de nuntă, unde este ceva mai dificil să transmiţi atmosfera pe care ţi-o doreşti. Iată câteva idei care să te inspire atunci când organizezi o petrecere de nuntă în grădina:
Joacă-te cu decoraţiunile florale. Un spaţiu exterior îţi va permite să te joci cu diverse feluri de decoraţiuni florale. Poţi opta atât pentru decoraţiuni pe mese, cum ar fi mici buchete de bujori, trandafiri sau hortensii, dar şi pentru decoraţiuni florale de sine stătătoare. Poţi orna suplimentar spaţiul cu vaze mari umplute cu flori precum floarea soarelui, cale sau liliac şi le poţi plasa şi în zone precum candy barul sau zonele de gustări şi băuturi pentru copii. Foloseşte-ţi creativitatea oricum doreşti pentru a transmite cât mai mult şi a crea o atmosferă de vis cu ajutorul florilor.
- Adăugă staţii de mâncare sau food trucks. Dacă îţi doreşti o nuntă modernă, atunci poţi să ai food trucks sau vans la petrecerea ta. Acestea sunt ideale pentru evenimentele în aer liber şi îi pot încânta pe invitaţii tăi cu diverse preparate delicioase. Un food truck poate prepara burgeri, clătite, waffles, preparate pe bază de peşte, pizza sau îngheţată. În plus, acestea sunt un decor excelent, majoritatea lor fiind colorate, decorate cu beculeţe şi luminiţe sau cu mesaje vesele. Desigur, instalarea unor staţii de mâncare nu trebuie să excludă şi un meniu principal.
- Include mai multe baruri. Un spaţiu interior nu îţi poate întotdeauna oferi luxul de a avea mai multe baruri. Ei bine, dacă dispui de o grădină generoasă, atunci poţi include mai multe baruri în organizare. Acest lucru va fi de folos pentru confortul invitaţilor. Poţi separa zonele de servire a băuturilor în baruri ce servesc alcool şi baruri ce servesc non-alcoolice, dar poţi avea şi baruri dedicate unor băuturi precum limonada, cocktailurile sau granizada. Fiecare bar poate avea decoraţiunile sale specifice şi le poţi marca cu însemne cu mesaje diverse. Spre exemplu, dacă vrei să serveşti băuturi ale copilăriei, precum suc, granizada sau cocktailuri inspirate din aceste băuturi, atunci poţi avea un bar cu tematica Nostalgia.
- Alege teme diverse. Nunţile pot avea teme diverse, iar atunci când ele au loc în aer liber te poţi juca cu mai multe teme. Spre exemplu, în cazul unui spaţiu interior, va trebui de cele mai multe ori să te rezumi la o singură temă, deoarece nu se poate face uşor trecerea de la un element la altul. În cazul unei grădini, poţi integra uşor mai multe elemente ale aceleiaşi teme. Spre exemplu, o nuntă cu tematica “Anii ‘90” organizată în exterior poate avea mai multe baruri, fiecare decorat în funcţie de un serial popular din respectivii ani, o zonă cu jocuri arcade care să facă trimitere la anii ‘90, dar şi un photo corner în care să răsune melodii populare ale acelor vremuri.
- Include activităţi ce se pretează zonelor exterioare. O nuntă în aer liber este un prilej bun să incluzi şi activităţi ce se pretează zonelor exterioare, în funcţie de preferinţele tale şi de gusturile tale. Poţi avea trambuline, o zonă de tras cu arcul (cu toate măsurile de siguranţă bineînţeles!), o zonă cu tobogane gonflabile, o piscină cu bile, o scenă de karaoke sau un spaţiu dedicat celor mici cu supraveghetori şi animatori. Gândeşte-te ce activităţi speciale s-ar preta pentru un astfel de eveniment şi încearcă să le incluzi pe cât posibil dacă bugetul şi organizarea îţi permit. Aceste activităţi ar trebui să fie alese în funcţie de pasiunile mirilor. Pentru pasionaţii de sală, se pot include câteva aparate de fitness distractive, în timp ce pentru pasionaţii de filme se poate include un videoproiector care să ruleze secvenţe din lungmetrajele preferate. Orice pasiune se poate transpune într-un eveniment şi poate prinde viaţă cu adevărat.
-
O nuntă în grădina este un prilej excelent de a serba alături de familie, prieteni şi oameni dragi unul dintre cele mai speciale momente ale vieţii. Un spaţiu în aer liber ta va ajuta să pui în practică o mulţime de idei ce ţin de organizare, dar şi să te bucuri de peisaje speciale şi de un cadru ce transmite feerie, romantism şi iubire. Desigur, pentru că totul să meargă ca pe roate, trebuie că implicarea în organizare să fie la maximum şi să iei în calcul toţi factorii esenţiali, de la vreme şi până la alegerea locaţiei, bugetul sau dimensiunile spaţiului.
Sursa foto: Pexels.com