Bufetul suedez - metoda de servire a mesei pentru a mulțumi toți invitații

Bufetul suedez - metoda de servire a mesei pentru a mulțumi toți invitații - Tulipr.ro
#Articole / Scris de Ioana la

Din ce în ce mai mulți organizatori de evenimente optează pentru servirea mesei după vechiul model nord-european, anume bufetul suedez (numele original: Smörgåsbord). Acest stil de prezentare este preferat deoarece oferă o mai mare varietate decât un meniu normal și reduce costurile necesare personalului pentru servirea preparatelor în modul tradițional, la mese.

Cuprins

1. Ce presupune un bufet suedez?

Bufetul suedez este o formă de servire a mesei. Presupune ca fiecare dintre invitați să se servească pe cont propriu cu felurile de mâncare pe care le dorește, în porțiile decise de el. Toate acestea sunt gătite în bucăți mai mici pentru a permite distribuția mai ușoară.

Evident, precum în cazul felului clasic și mai formal de servire a mesei, există un set de reguli de bune maniere care ar trebui respectate:

  • invitații să nu își umple farfuria până la refuz
  • invitații să nu combine mai multe feluri de mâncare pe o farfurie (spre exemplu, felul principal cu desertul)
  • invitații vor face multe drumuri către masa unde este amplasat bufetul suedez pentru a se servi cu felurile de mâncare pe care nu le-au gustat până în acel moment
  • invitații care stau la coadă pentru a se servi trebuie să se asigure că există destul spațiu între sine și persoanele din jur pentru a nu se încurca reciproc
  • invitații vor lua mâncarea doar cu ustensilele puse la dispoziție de firma de catering, fără să folosească aceeași ustensilă pentru mai multe preparate
  • invitații nu ar trebui să ia ultima bucată dintr-un fel de mâncare

Este recomandat ca aceștia să își aleagă un loc la masă înainte să meargă către bufetul suedez. Astfel, se vor asigura că au unde să se așeze după servire. Pentru a semnala faptul că un loc e ocupat, se obișnuiește să fie lăsat un șervețel pe scaun sau paharul cu băutură pe masă.

1.1. Ce conține un bufet suedez?

Bufetul suedez tipic implică:

  • aperitive calde
  • aperitive reci
  • mâncare gătită
  • garnituri
  • salate
  • desert
  • băuturi

Cel mai prețuit avantaj al acestui tip de servire a mesei este varietatea meniurilor. Câteva dintre tipurile de meniu dintre care se poate alege sunt:

  • mediteranean
  • oriental
  • tradițional românesc
  • italienesc
  • internațional

Evident, se poate opta și pentru un mix între variantele de mai sus, în funcție de mai multe criterii, precum:

  • tipul evenimentului
  • necesitățile organizatorilor
  • caracteristicile demografice ale invitaților
  • bugetul alocat

1.2 În ce constă bufetul suedez din punct de vedere al băuturilor?

Băuturile pentru eveniment vor fi propuse de către firma de catering în funcție de:

  • caracteristicile evenimentului
  • momentul zilei
  • profilul invitaților
  • locația evenimentului

Evident, organizatorii sunt cei care aleg cea mai potrivită variantă. Spre exemplu, pentru un eveniment corporate de la mijlocul zilei, vor fi servite băuturi răcoritoare, apă și cafea, iar pentru un eveniment privat de la finalul zilei, vor fi servite (pe lângă băuturile răcoritoare și apă), băuturile alcoolice.

1.3. Bufetul suedez - ce înseamnă pentru invitații care vin cu cei mici?

În cazul în care la eveniment vor participa invitații împreună cu copiii, este indicat ca adulții să le pună mâncarea în farfurii. Este puțin probabil ca cei mici să înțeleagă conceptul de bufet suedez și să respecte toate regulile de igienă necesare acestui tip de servire.

1.4. Trebuie incluse aperitivele în bufetul suedez?

Acest aspect va fi decis la urma urmei de către organizatori, însă, majoritatea bufetelor suedeze oferă invitaților și aperitive. Această regulă nu este impusă nimănui, organizatorii având cea mai clară idee legată de profilul invitaților și preferințele lor.

2. Care este aranjamentul platourilor pentru bufetul suedez?

Felurile de mâncare alese pentru bufetul suedez (de obicei, firmele de catering oferă cel puțin două variante de meniuri) sunt așezate pe o masă lungă. Este important ca masa să aibă această caracteristică pentru a fluidiza procesul de servire. La început sunt așezate farfuriile goale pe care invitatii le vor lua pentru a se servi, aperitivele, apoi felurile principale și, la final, deserturile, tacamurile si băuturile.

Datorită faptului că invitații vor avea în față întregul meniu, este important ca acesta să îi impresioneze pozitiv pentru a-i determina să guste din cât mai multe bunătăți. Astfel, bufetul trebuie să fie aranjat de cineva cu un puternic simț estetic, care știe cum să combine culorile și texturile felurilor de mâncare pentru a crea un continuum vizual care să îi îmbie pe privitori.

3. Căror evenimente este potrivită ideea bufetului suedez?

Această opțiune de servire a mesei este din ce în ce mai preferată pentru evenimentele private (petreceri aniversare, nunți sau botezuri).

Bufetul suedez este potrivit la nunți, în special în cazul celor din aer liber, care au o aură mai relaxată și lejeră, comparativ cu ceremoniile clasice. Astfel, invitații vor putea servi ceea ce doresc, în momentul în care doresc. Acest lucru rezultă în mult mai puțină mâncare rămasă pe farfuria fiecăruia, ceea ce înseamnă mai puțină risipă.

bufet suedez

Un alt avantaj este reprezentat de diversitatea felurilor de mâncare. În plus, vor fi reduse costurile pentru personalul care se ocupă de servirea invitaților la mese. Nu vor fi făcute compromisuri în ceea ce privește alegerea meniului, pentru că un bufet suedez permite combinarea mai multor feluri de mâncare, din zone diferite.

  • evenimentele corporate (sesiuni de training, inaugurări, petreceri anuale)

Bufetul suedez reprezintă cea mai bună alegere în cazul multor evenimente contemporane. Este varianta care va reuși să îi mulțumească chiar și pe cei mai pretențioși în privința preparatelor culinare!

Sursa foto: shutterstock.com

bufet suedez catering evenimente corporate