Aranjamente botez - Iată cum să pui la punct un eveniment cu totul special

Aranjamente botez - Iată cum să pui la punct un eveniment cu totul special - Tulipr.ro
#Articole / Scris de Ioana la

După venirea pe lume a copilului, botezul este următorul moment important pe care tinerii părinți îl împărtășesc cu cel mic. Creștinarea bebelușului este un motiv de bucurie și o bună ocazie de a sărbători alături de cei dragi. Pentru ca reușita evenimentului să fie garantată, sunt necesare câteva etape de planificare.

În articolul de mai jos vei afla care este lista lucrurilor necesare pentru botez, idei de tematici și aranjamente, precum și care sunt sfaturile experților pentru a te bucura de o zi minunată.

Cuprins

1. Organizarea botezului pas cu pas

Această zi marcantă din viața copilului și a părinților poate fi frumoasă și extenuantă în același timp. Îngrijirea unui bebeluș și planificarea unui eveniment presupun un consum mare de energie, dar și atenție la detalii. Din fericire, la organizare pot participa atât nașii micuțului, cât și bunicii. Este înțelept să împarți cu ei sarcinile care trebuie rezolvate atât până în ziua evenimentului, cât și în timpul acestuia.

În continuare, vei afla ce aspecte să ai în vedere atunci când planifici petrecerea pentru cel mic.

1.1. Organizarea botezului - acasă sau la restaurant

Prima decizie pe care trebuie să o iei cu privire la desfășurarea evenimentului este dacă acesta va avea loc acasă sau la restaurant. Înainte de a lua o hotărâre definitivă, trebuie să iei în considerare faptul că localurile pot acomoda și petreceri restrânse, cu un număr redus de invitați. Prin urmare, tu și jumătatea ta veți scăpa de stresul de a face curățenie după musafiri, iar toate aspectele petrecerii sunt soluționate de personalul responsabil cu gestionarea petrecerii.

Avantajele unei petreceri organizate acasă sunt următoarele: cheltuielile sunt mai reduse, cel mic va petrece ziua într-un mediu care îi este familiar, iar părinții vor avea la dispoziție toate cele necesare pentru îngrijirea sa. Pe de altă parte, familia va fi nevoită să se ocupe de toate aspectele legate de organizare: mâncare, băutură, aranjamente și așa mai departe.

1.2. Organizarea botezului - alegerea restaurantului, a meniului și a aranjamentelor

În funcție de bugetul pe care îl aveți la dispoziție, vă puteți orienta către un restaurant elegant și luxos. Dacă sunteți adepții simplității, iar perioada aleasă vă permite acest lucru, puteți organiza un botez outdoor, în aer liber. De asemenea, cei care dețin o locuință sau o curte spațioasă pot folosi acest aspect în avantajul lor.

decor botez cu baloane

Alegerea nu ar trebui să ridice probleme prea mari, ci să fie făcută în mod natural, după ce analizați o listă de localuri și îl descoperiți pe cel care oferă serviciile și meniul pe care vi-l doriți.

decor botez cu tematica tropicala

În funcție de specificul restaurantului, poți opta pentru diverse stiluri de aranjamente. Dat fiind că personajul central al evenimentului este bebelușul, decorul poate fi inspirat din lumea plină de povești și desene a copiilor. Pentru realizarea decorațiunilor de pe mese, o variantă apreciată de mulți părinți, dar și de copiii care participă la eveniment sunt baloanele. Alege un design care se potrivește cu stilul familiei tale:

 • personaje din cele mai îndrăgite basme ale copilăriei: Albă-ca-Zăpada, Cenușăreasa, Frumoasa din pădure Adormită, Mica Sirenă, Pinocchio, Frumoasa și Bestia, Aladdin și altele;
 • personaje din filme sau seriale de desene animate: Frozen, Mulan, Pocahontas, Moana, Toy Story, Lion King, Nemo;
 • supereroi: Superman, Batman, Spider Man, Iron Man;
 • tematici inedite: fructe exotice, lumea animalelor.

Dat fiind că la petrecere vor participa atât fetițe, cât și băieței, nu te rezuma la o singură culoare, ci folosește o gamă variată, pentru ca toți să se bucure de atmosfera magică.

aracada baloane tematica tropicala

decoratiuni cu baloane pentru botez

O altă variantă de succes, care insuflă prospețime și optimism la masa festivă de botez, o reprezintă aranjamentele florale. O idee bună este să alegi acele flori naturale specifice anotimpului în care are loc evenimentul, însă poți opta și pentru alternative ieșite din comun, dacă găsești furnizori cu oferte bogate. Adaugă detalii care să simbolizeze copilăria, precum ursuleți, mașinuțe sau păpuși, iar decorul va fi complet.

decor cu flori naturale botez

De asemenea, dacă ai o idee originală privind ornamentele amplasate pe masă, o poți pune în aplicare fără ezitare, deoarece oaspeții apreciază mereu un decor inedit.

idei de marturii florale

photo corner cu baloane

În ceea ce privește celelalte detalii, precum decorul scaunelor, în cazul unui botez poți alege un design simplu și minimalist, care să nu încarce prea tare ambianța.

Nu în ultimul rând, odată cu restaurantul, te vei concentra și asupra meniului de care te vei bucura alături de oaspeți. Așa cum bănuiești deja, felurile de mâncare vor fi alese atât în concordanță cu tema petrecerii, cât și cu anotimpul în care are loc acesta. Dat fiind că botezul este un eveniment de proporții mai reduse decât nunta, nu este necesar ca meniul să conțină 4-5 tipuri de preparate. Trei feluri, alături de desert, sunt suficiente.

Există și alte detalii la care să fii atent. De exemplu, asigură-te că există și o variantă vegetariană pentru prietenii și rudele tale care nu consumă carne. În plus, discută cu echipa localului sau cu cea de catering și posibilitatea ca anumiți invitați să aibă restricții alimentare, față de care va trebui să arătați o considerație specială.

Nu trebuie să uiți nici de invitații de vârste mai mici. Alege împreună cu cei de la restaurant și o serie de preparate care să-i încânte la nivel vizual și gustativ pe cei mici: mini-pizza, mini-burgeri.

Cea mai sigură metodă pentru a te convinge că mâncarea se ridică la așteptările tale este să mergi în prealabil la o degustare. Astfel, te vei putea convinge de pregătirea echipei care va gestiona botezul.

Elementul de surpriză al botezului poate fi tortul. Maeștrii cofetari îți pun la dispoziție o multitudine de modele, compoziții și culori din care să-l alegi pe cel potrivit pentru copilul tău. Dacă botezul are loc vara, mergi pe o variantă de ingrediente mai ușoare, precum torturile cu fructe.

modele de tort pentru botez

1.3. Organizarea botezului - alegerea furnizorilor de servicii

Pe lângă restaurant, decorațiuni și meniu, mai există o serie de detalii, în privința cărora vei dori să colaborezi cu profesioniști. În continuare, vei descoperi recomandări pentru o parte dintre ele.

 • Fotograful

Pentru evenimentele mai ample, cu un număr mare de invitați, este indicat să apelezi la serviciile unui fotograf profesionist, dat fiind că peste ani îți vei dori să ai amintiri cu toți participanții la botez. Alege o persoană răbdătoare și înțelegătoare, deoarece nu toți oamenii din această industrie au aceste calități, iar în ziua botezului ai nevoie de un colaborator plin de bunăvoință.

 • Candy bar

Această atracție nu poate lipsi de la nicio petrecere de botez organizată cu dăruire. Pe lângă aspectul foarte atrăgător, gustările dulci sunt atât pe placul adulților, cât și al celor mici. Pot fi consumate înainte de servirea mesei sau între felurile de mâncare. Asigură-te că acest candy bar se asortează cu decorațiunile amplasate pe mese, pentru ca atmosfera să fie unitară și coerentă.

idei de candy bar pentru petrecerea de botez

 • Cabina foto

Și în cazul cabinelor foto este indicat ca tematica să se alinieze cu cea generală. De exemplu, dacă evenimentul este organizat în stil minimalist sau boho-chic, alege una cu un fundal care să reflecte conceptul ales, precum cele inspirate din natură sau cu textură de lemn.

idei de cabine foto

 • Muzica

În această privință, poți apela la serviciile unui DJ sau, dacă botezul este unul de amploare, chiar la o trupă. Ca gazdă, ai grijă ca volumul muzicii să nu fie deranjant pentru invitați. Exprimă-ți dorințele și gusturile în materie de genuri muzicale alese, dar acceptă și sugestiile persoanei responsabile cu această sarcină.

 • Invitațiile

Cei care doresc să organizeze un eveniment ca la carte vor ști că invitațiile sunt un must. Designul acestora va avea aceeași grafică vizuală precum cardurile cu numele invitaților poziționate pe masă, precum și cu meniurile în care sunt afișate preparatele servite. Dacă ai dubii cu privire la aspectul acestora, alege o variantă simplă, fără prea multe elemente grafice.

 • Mărturiile

Mărturiile pregătite pentru invitații tăi sunt o bună ocazie de a le mulțumi că au fost alături de tine și de copilul tău cu ocazia botezului. Aceste mici obiecte pot avea diverse forme sau întrebuințări, de la lumânări parfumate, până la ghivece cu plante suculente. Gândește-te cu ce anume ți-ai dori să plece acasă participanții și care să le amintească de această ocazie specială.

cadouri invitati sau marturii

2. Slujba religioasă de botez - etape și lucruri necesare

Ceremonia din biserică este cel mai important și emoționant moment al evenimentului și reprezintă chiar procesul prin care cel micuț este creștinat. Cutuma și tradițiile creștine spun că tinerii părinți ar trebui să apeleze la un preot pe care îl cunosc și în care au încredere ca duhovnic, însă există mai mulți factori care intră în alegerea bisericii potrivite, iar aceștia trebuie discutați și cu părinții spirituali ai copilului, adică nașii.

Pentru ceremonia botezului, trebuie pregătite o serie de obiecte și îndeplinite câteva obiceiuri, în funcție de apartenența religioasă și de regiunea din care provine familia. Iată ce nu trebuie să uite părinții în ziua respectivă:

 • să aibă asupra lor certificatul de naștere al copilului;
 • să aleagă cadouri simbolice pentru cei care sunt nași, ca un gest de mulțumire pentru grija pe care aceștia o vor purta celui mic;
 • să pregătească o cutiuță și o foarfecă, ce vor fi utilizate de către preot pentru a tunde o mică porțiune din părul copilului, conform ceremoniei religioase;
 • să cumpere o ținută nouă pentru bebeluș, în care acesta va fi îmbrăcat după creștinare de către nașă, ca simbol al renașterii;
 • să ofere mici atenții participanților din biserică, de exemplu, bomboane de ciocolată.

idei de trusou botez fetita

De asemenea, există o serie care cad în sarcina nașilor:

 • să achiziționeze trusoul bebelușului - acesta va conține mai multe obiecte: pânză albă și o panglică pentru înfășat, prosopul și săpunul care vor fi folosite de preot în timpul slujbei, o sticluță cu mir, din care preotul va picura pe creștetul celui mic și o ținută nouă pentru copil, alcătuită din hăinuțe și încălțăminte;
 • să cumpere o cutie special creată pentru păstrarea trusoului;
 • să comande din timp și să achiziționeze lumânărea de botez;
 • să pregătească o sticlă nouă de vin pentru Taina Împărtășaniei și o sticlă ce conține ulei;
 • să achite suma datorată către biserică pentru ceremonia religioasă;
 • să pregătească un cadou simbolic pentru a-l oferi celui mic;
 • să cumpere o iconiță, care va fi sfințită de către preotul ce oficiază botezul și va fi dăruită copilului.

După slujbă și după petrecere, urmează îmbăierea celui mic, care se desfășoară a doua zi după botez.

3. Recomandările organizatorilor de evenimente pentru un botez reușit

Ziua botezului este una plină de emoții, atât pentru tinerii părinți, cât și pentru nași. Pentru a te simți relaxat și în control asupra situației, este indicat să iei deciziile conform propriului tău sistem de valori și organizezi totul așa cum crezi de cuviință.

În funcție de personalitatea fiecăruia, preferințele diferă în materie de petreceri. Așadar, nu ezita să faci lucrurile așa încât să fii mulțumit la finalul zilei. De exemplu, persoanele mai conservatoare aleg meniuri clasice, formate din mai multe feluri de mâncare, servite la masă. Cei care nu pun foarte mare preț pe aparențe vor lua în considerare și varianta bufetului suedez.

În ceea ce privește aranjamentele de botez și elementele de decor în general, gusturile sunt, de asemenea, foarte diverse. Cei mai optimiști vor dori să pună în aplicare o temă inspirată din copilărie și să-și aducă aminte cu drag și emoție de ziua specială a botezului.

Persoanele care vor să marcheze prin rafinament și eleganță evenimentele din viața lor vor vrea ca aceste valori să se reflecte și în modul în care organizează acest moment important.

Un alt aspect demn de luat în considerare este modul în care alegi elementele simbolice, în special culorile. Dacă de-a lungul anilor, evenimentele pentru fetițe erau marcate prin nuanțe precum roz și roșu, iar cele pentru băieței, prin albastru sau verde, acum lucrurile nu mai stau la fel. Simte-te liber să lași clișeele de-o parte și să organizezi o petrecere așa cum îți dorești cu adevărat pentru copilul tău.

Dacă dorești să apelezi și la serviciile unor entertaineri, cum sunt ursitoarele, ține cont de programul pe care îl propui invitaților tăi. Prea multe momente de acest gen vor avea un efect obositor pentru participanți.

Așadar, tratează organizarea botezului cu o atitudine relaxată și asigură-te că cel mic are parte de un tratament cald, care să nu îi inducă un stres nenecesar. Astfel, veți reuși cu toții să vă bucurați de un eveniment minunat!

Surse foto: Shutterstock.com, Pinterest.com

aranjamente botez