Crearea unei legături strânse între o echipa se realizează prin diferite activități, iar în ultimii ani, cele de team building au prins din ce în ce mai mult contur în România, acestea fiind prilejuri prin care angajații noi se pot integra în colectivul existent, dar și de socializare și relaxare în afara biroului.
Team building-ul are la bază o definiție mai practică, și anume, activitățile realizate de o echipă cu scopul de a îmbunătăți performanța fiecărui membru prin comunicare și colaborare.
Organizarea unui astfel de eveniment presupune găsirea unui loc în care să se desfășoare, uneori chiar și cazare, atunci când durata este de minim 2 zile, dar și de alegerea unor furnizori pentru anumite servicii, printre care transport, catering, entertainment și chiar mici cadouri sau remindere pentru participanți.
Team building-ul poate avea loc în incinte închise (indoor), precum hoteluri sau restaurante din orașul în care activează firma, dar și în alte localități, sau în natură (outdoor) ceea ce presupune deplasarea întregii echipe în alt loc.
După stabilirea preferințelor celor implicați și punerea pe hârtie a ideilor agreate de toți membrii participanți, organizarea presupune găsirea unor furnizori care sa ofere serviciile de care firma are nevoie. În acest articol, sunt prezentate informații folositoare despre providerii de care o companie ar putea avea nevoie pentru un team building reușit.
- 1. Organizarea unui team building și ce presupune aceasta
- 1.1. Idei de team building
- 1.2. Locații pentru team building și asigurarea transportului
- 2. Activități de team building
- 2.1. Activități de team building outdoor
- 2.2. Team building indoor și alegerea furnizorilor de servicii
- 2.3. Petrecerea de team building și asigurarea distracției echipei
1. Organizarea unui team building și ce presupune aceasta
Organizare unei ieșiri cu echipa are mai multe componente, printre cele mai importante fiind punerea de acord a tuturor membrilor asupra duratei, a locului și a activităților de team building. După ce aceste detalii au fost stabilite, urmează găsirea unor furnizori care să poată asigura confortul și buna desfășurare a evenimentului.
Din punct de vedere practic, un team building înseamnă găsirea unei formule prin care membrii unei firme să se înțeleagă și să lucreze mai bine împreună, iar organizarea de diverse activități care să ajute la sudarea echipei este unul dintre principalele scopuri. Iar pentru aceasta este nevoie de idei care să poată fi puse în practică în siguranță și care să aibă la baza și relaxarea. De aceea, de multe ori, aceste evenimente se realizează în afara locului de muncă, în locuri precum muntele sau marea, sau chiar diverse hoteluri din oraș.
Scopul team building-ului este să ajute la crearea unei legături și unei bune colaborări fie între membrii unei anumite echipe, fie a angajaților întregii firmei.
Un aspect important la stabilirea evenimentului este durata acestuia, în funcție de timpul petrecut în locul ales putând fi aleasă modalitatea de transport, asigurarea cazării și alegerea ideilor care vor fi puse în practică.
Găsirea unor furnizori pentru diverse servicii de care o firmă are nevoie este bine să fie făcută în timp util, de aceea, odată stabilite cele mai importante aspecte, precum numărul de participanți și locația team building-ului este bine să se facă primele rezervări. Pe parcurs, se pot căuta și alți provideri în funcție de detalii care nu au nevoie de atât de mult timp de organizare sau plănuire minuțioasă.
Printre acestea asigurarea unor mijloace de transport adecvate, precum microbuze, autobuze sau autocare, precum și a mâncării pe durata evenimentului, fie el și pentru o zi, sunt primordiale. Din acest punct de vedere, se poate apela la o platformă specializată de unde se pot obține oferte, astfel încât firmele să găsească providerii care li se par cei mai potriviți.
1.1. Idei de team building
Există o mulțime de idei de team building care pot fi folosite pentru a organiza un eveniment, atât din punct de vedere al valorii pe care activitățile le pot aduce firmei, precum și a gradului de destindere și satisfacție a angajaților. Astfel, acestea pot fi distractive, dar și practice, astfel încât să testeze limitele și coeziunea echipei.
Alegerea ideilor și activităților pentru team building se face, de obicei, plecând de la scopul final urmărit de firmă: fie integrarea mai buna în colectiv a tuturor membrilor, fie măsurarea și îmbunătățirea performanței la locul de muncă.
Stabilirea ideilor unui team building poate ține cont și de alte aspecte, precum:
- Ghidează-te după un buget prestabilit
Întâi de toate, este esențial să stabilești un buget și să ții cont de acesta atunci când alegi toate celelalte elemente ale petrecerii. Bugetul dictează dacă poți alege un anumit DJ sau o anumită firmă de catering, dar nu uita să acorzi prioritate acelor elemente dragi ție și partenerului. Până la urmă, această petrecere trebuie să fie despre tine și jumătatea ta! De exemplu, dacă vrei neapărat un anumit local pentru aniversare, atunci distribuie o parte mai mare din buget pentru local și redistribuie suma rămasă pentru celelalte elemente. Important este ca rezultatul să fie pe placul amândurora!
- dacă evenimentul este derulat doar pentru angajați sau și pentru familiile acestora;
- dacă activitățile se desfășoară în locații indoor sau outdoor;
- dacă locul ales este la munte, la mare sau în oraș.
În funcție de acestea, se vor stabili și detaliile logistice și poate începe căutarea furnizorilor de diverse servicii.
1.2. Locații pentru team building și asigurarea transportului
Una dintre provocările legate de organizarea unui team building este transportul angajaților la și de la locația în care se desfășoară evenimentul. Cea mai simplă modalitate este găsirea unui furnizor de astfel de servicii.
Avantajele externalizării transportului sunt:
- evitarea întârzierilor la plecare și la venire;
- ușurința în deplasare cu un singur mijloc de transport de capacitate mare.
Principalele locații în care se organizează team building-urile sunt muntele și marea, însă și alte orașe cu destinație turistică sunt pe lista multor firme.
Ce înseamnă un team building din punct de vedere al transportului? Cel mai simplu spus:
- stabilirea unei ore fixe și a unui loc de plecare în care se vor strânge toți participanții, evitând întârzierile;
- transportul în mod organizat al acestora, precum a și familiilor, în cazul unui astfel de eveniment;
- asigurarea unor deplasări în scop turistic, dacă team building-ul prevede și astfel de activități.
Nu în ultimul rând, folosirea unui provider de servicii de transport presupune mai multă flexibilitate în ceea ce privește rutele disponibile, precum și posibilitatea de a avea o capacitate mai mare pentru bagaje.
Un team building este foarte important atât pentru firma care își poate crește productivitatea, cât și pentru angajați care se pot destinde și pot socializa cu colegii lor și în afara cadrului formal al biroului.
Mai mult, în întreprinderile mici se obișnuiește organizarea de team building-uri și pentru copii și adulți, astfel încât angajații să vină cu familiile. În acest caz, activitățile trebuie realizate în așa fel încât să aibă atât componente practice care să pună accent pe viitoare rezultate îmbunătățite la locul de muncă, precum și de relaxare.
2. Activități de team building
Există foarte multe idei de jocuri team building care pot fi puse în practică atât la munte, cât și la mare, în funcție de locul care a fost stabilit încă de la început. Acestea pot fi dinamice sau statice, însă cele din urmă se pretează mai mult atunci când evenimentul se desfășoară într-un restaurant, de exemplu.
Activitățile de team building pot fi împărțite în outdoor și indoor, precum și cu sau fără membrii familiei, în funcție de preferințe, dar și de numărul de participanți necesari.
Toate acestea au nevoie și de o logistică pe măsură, printre care un serviciu de catering prin care să se asigure mâncarea și băutura pe tot parcursul evenimentului, precum și preparate speciale în cazul organizării unei petreceri la sfârșitul sejurului.
Pentru toate acestea există furnizori care pot livra produse pe comandă și pot respecta și anumite cerințe speciale, precum ale celor care suferă de diferite alergii alimentare sau diverse afecțiuni digestive și au nevoie de meniuri speciale.
Atunci când activitățile presupun jocuri de team building pentru copii, acestora le pot fi asigurate gustări și preparate special destinate celor mici, așadar, folosirea unui astfel de serviciu poate asigura tot ce presupune mâncarea și băuturile unui eveniment de anvergură.
2.1 Activități de team-building outdoor
Activitățile de team building outdoor sunt potrivite atât pentru adulți, cât și pentru copii, acestea fiind dinamice și distractive.
Printre cele mai des utilizate sunt :
- desenele back-to-back sau oarbe;
- jocurile de construcție de diverse obiecte;
- jocurile de îndemnare;
- activitățile sportive în echipă;
- tururile unor obiective turistice cu participare activă a fiecărui membru.
Chiar și jocurile din copilărie care aveau la bază crearea de echipe pot fi adaptate ideilor de team building pentru adulți. Acestea pot fi stabilite în funcție de numărul de participanți.
Activitățile de team building outdoor sunt diferite de cele indoor, indiferent că au loc la munte sau la mare, fiind mai dinamice și ajutând la o coeziune mai bună în cadrul echipei. De asemenea, acestea pot integra mai multe persoane, de aceea organizarea prin care angajații pot veni și cu familia este adesea aleasă de multe firme.
Din punct de vedere logistic, acestea pot avea nevoie de recuzită și chiar un fotograf care să imortalizeze cele mai plăcute și distractive momente ale jocurilor.
Activitățile de team building indoor nu sunt la fel de dinamice. Și ele se pot baza pe diverse jocuri care să stimuleze creativitatea, avantajul acestora fiind că pot ajuta membrii echipelor să socializeze mai bine într-un cadru mai restrâns.
2.2 Team building indoor și alegerea furnizorilor de servicii
Ce înseamnă un team building indoor din punct de vedere al furnizorilor? În aceste cazuri poate fi nevoie de diverși provideri în funcție de obiectivele firmei care dorește să organizeze evenimentul.
Găsirea unui restaurant sau hotel cu sală de conferințe cu locuri suficiente poate fi primul demers în acest sens. Apoi, trebuie stabilită tema, ideile, activitățile sau jocurile care se vor face pe durata team building-ului pentru care poate fi nevoie de decorațiuni, de mâncare și băutură. Se poate avea în vedere un bar în care să se prepare tot felul de băuturi.
De asemenea, dacă există cerințe speciale în ceea ce privește un anumit număr de mese sau de scaune, un service provider poate organiza livrarea în timp util, astfel încât atunci când ajung angajații totul să fie pregătit. Realizarea unui team building indoor seamănă de multe ori cu organizarea unui eveniment corporate, și pentru acestea sunt furnizori specializați gata să ofere servicii dedicate pentru ca totul să decurgă impecabil.
Printre serviciile speciale pentru care pot opta firmele care aleg organizarea de team building-uri indoor se numără cele de delimitare a spațiilor de desfășurare a activităților și a jocurilor.
De cele mai multe ori, activitățile desfășurate într-o incintă închisă sunt mai bine organizate și vor pune accent pe comunicare, colaborare și încredere, având nevoie de spații bine stabilite pentru fiecare joc în parte. De asemenea, astfel de evenimente sunt limitate ca timp pentru câteva ore sau o zi, ceea ce face alegerea furnizorilor mai ușoară.
La finalul team building-ului, petrecerea este unul dintre cele mai importante momente, angajații și organizatorii având ocazia să schimbe păreri despre eveniment.
2.3 Petrecerea de team building și asigurarea distracției echipei
Orice eveniment de tip team building se termină, de obicei, cu o petrecere la care angajații și organizatorii trag concluziile activităților pe care le-au desfășurat.
Fiind un eveniment mai puțin formal, se poate stabili chiar și o tematică a petrecerii de team building, astfel încât să se creeze o atmosferă cu adevărat relaxantă.
Din punct de vedere logistic, aceasta poate fi ținută în locația de team building, care poate fi o pensiune în cazul celor organizate la munte, sau la cort, pe plajă, în cazul evenimentelor care au avut loc la mare. Pentru acestea din urma se poate apela la diverse servicii precum:
- organizare de evenimente;
- asigurarea unui cort pentru desfășurarea petrecerii;
- provideri de mese, scaune, farfurii și tacâmuri, precum și personal care să servească;
- entertainment.
De asemenea, un fotograf este o idee bună pentru a imortaliza ultimele momente ale petrecerii de team building.
Despre team building se pot spune foarte multe, iar organizarea unui astfel de eveniment, fie el și pentru o singură zi, presupune un efort logistic destul de mare, pe lângă stabilirea obiectivelor și activităților care vor fi desfășurate.
Găsirea unui loc potrivit, transportul, mâncarea și băutura sunt primele aspecte care ar trebui acoperite, urmate de detaliile și preferințele firmei care organizează team building-ul. Este bine să se țină cont dacă ieșirea cu echipa va presupune activități și jocuri indoor sau outdoor, precum și dacă aceasta va avea ca locație muntele, marea sau un alt oraș.
Furnizorii pot fi găsiți pe platforme specializate de unde se pot obține informații, astfel încât să fie alese și asigurate cele mai bune condiții în conformitate cu cerințele firmei organizatoare.
Sursă foto:Pexels.com, Pixabay.com.