Organizarea nunții - etape, idei originale pentru entertainment și greșeli ce trebuie evitate

Organizarea nunții - etape, idei originale pentru entertainment și greșeli ce trebuie evitate - Tulipr.ro
#Articole / Scris de Ioana la

Momentul în care îți unești destinul cu cel al jumătății tale poate fi pe cât de frumos, pe atât de stresant. Multe perechi așteaptă cu nerăbdare ziua nunții pentru a putea petrece alături de cei dragi unele dintre cele mai importante clipe din viața lor. Cu toate acestea, organizarea unei nunți produce, pe lângă emoții plăcute, și anxietate sau stres celor care își doresc ca totul să iasă perfect. Din fericire, poți evita aceste stări dacă planifici totul în mod inteligent și ai o atitudine relaxată și flexibilă.

În articolul de mai jos, vei afla cum să-ți organizezi nunta fără stres, astfel încât petrecerea să iasă așa cum ai visat.

Cuprins
  1. Organizarea nunții pas cu pas - etapele planificării eficiente
  2. Cum stabilești bugetul pentru organizarea nunții
  3. Cum alegi data, locația și tematica nunții
  4. Cu ce fotograf/videograf colaborezi
  5. Idei speciale de muzică și entertainment pentru nuntă
  6. Informații utile despre nuntă pentru miri și greșeli ce trebuie evitate

1. Organizarea nunții pas cu pas - etapele planificării eficiente

Ziua în care două persoane devin partenere pe viață este plină de momente speciale, dar, în același timp este extenuantă și necesită o pregătire atentă. Chiar și cei care nu sunt foarte preocupați de respectarea tradițiilor descoperă că există multe aspecte pe care trebuie să le gestioneze. În scurt timp, planificarea unei nunți poate deveni o corvoadă, dacă nu ai o abordare bine pusă la punct în această privință.

Pentru ca evenimentul să fie unul reușit, trebuie în primul rând să te hotărăști, alături de persoana iubită, ce tip de ceremonie îți dorești și ce sumă sunteți dispuși să cheltuiți. Dacă începi organizarea fără să ai în minte aceste două aspecte, îți va fi foarte greu să găsești soluțiile potrivite pe parcurs.

Deși multe persoane recomandă anumite etape de planificare, trebuie să conștientizezi, în primul rând, că mai toate aspectele unei astfel de zile depind unele de altele și nu pot fi alese separat. În următoarele secțiuni ale articolului vei afla de ce e bine să analizezi în paralel aceste chestiuni.

Așadar, cel mai optim mod de a organiza nunta este următorul:

  • realizarea listei de invitați, deciderea tipului de ceremonie (intimă/extinsă) și a bugetului
  • alegerea datei și a tematicii nunții
  • selectarea fotografului și a locației
  • alegerea muzicii și a opțiunilor de entertainment

2. Cum stabilești bugetul pentru organizarea nunții

Așa cum este menționat anterior, primii pași pe care trebuie să-i faceți sunt legați de amplitudinea ceremoniei și de bugetul pe care îl veți dedica în acest scop. Oricât de mult ar dori mirii să planifice o nuntă fără a avea grija implicațiilor financiare, acest lucru este imposibil de realizat. Pentru a porni la drum și pentru a alege furnizorii potriviți, trebuie să vă faceți măcar o idee de ansamblu asupra sumei pe care o aveți la dispoziție.

Așadar, începeți prin a realiza o listă cu toate persoanele pe care doriți să vă fie alături. Discutați cu părinții voștri și verificați dacă și-ar dori să invite pe cineva anume, însă decizia finală vă revine vouă, deoarece este nunta voastră și este important să aveți parte de o companie plăcută. După ce ați realizat această listă, verificați dacă proporțiile ceremoniei se potrivesc cu bugetul pe care îl veți aloca în acest scop. Așa veți descoperi dacă doriți să aveți o nuntă de amploare sau veți organiza o ceremonie intimă.

Pe lângă acest criteriu, mai există și alți factori care vă vor influența bugetul: locația, data și furnizorii. În plus, puteți discuta cu familia dacă ceilalți membri doresc să contribuie financiar la acest moment.

De asemenea, în această etapă, este recomandat să decideți dacă apelați la o persoană specializată în organizarea de evenimente sau veți gestiona totul pe cont propriu.

3. Cum alegi data, locația și tematica nunții

Dacă vă veți ocupa personal de ceremonie, este important să știi că mulți dintre parametrii unui astfel de eveniment depind unii de alții, așa că va trebui să ai în vedere multiple aspecte atunci când începi procesul de organizare.

După stabilirea bugetului și a listei de invitați, va trebui să te gândești ce tematică va avea nunta. Dacă îți dorești o ceremonie neconvențională, care să aibă loc iarna, într-un decor de poveste, va trebui să te orientezi către luni reci și să alegi o locație care permite punerea în practică a acestei idei. Dacă îți dorești o nuntă boemă, pe malul mării, atunci ea va avea loc vara, la un resort de pe litoral.

Există nenumărate tematici pe care le poți aborda: rustic, clasic, de epocă, neconvențional și nu numai. Pentru a face alegerea adecvată, luați în calcul ce se potrivește cel mai bine personalităților voastre. Vă puteți gândi, de asemenea, și la cei din cercurile voastre apropiate, însă este recomandat să organizați un eveniment pe gustul vostru. Dacă vă doriți o ceremonie elegantă și plină de fast, mergeți pe această variantă și uitați de trendurile boho-chic pe care le vedeți pe Instagram. Dimpotrivă, dacă sunteți un cuplu înnebunit după natură și design rustic ori minimalist, atunci alegeți să vă căsătoriți la final de primăvară, într-o locație care să reflecte aceste trăsături ale voastre.

Dacă vreți să rămâneți cu amintiri plăcute după această zi, va trebui să faceți alegerile care vă oglindesc felul vostru de a fi. Chiar dacă vă doriți să împăcați pe toată lumea și primiți sfaturi de la multe persoane, este bine ca în final să faceți ceea ce vă dictează intuiția. De asemenea, nu copiați alte nunți la care ați mai participat sau pe care le-ați descoperit pe Pinterest, doar pentru că sunt la modă.

De asemenea, este recomandat să discuți cu fotograful încă din această etapă. Vei afla în secțiunea următoare care sunt motivele.

De obicei, pregătirile pentru nuntă încep cu aproximativ un an înaintea zilei în care se desfășoară ceremonia. Și această decizie ține de personalitățile voastre. Dacă sunteți flexibili și optimiști, atunci nu aveți nevoie de un avans prea mare. Dacă știți că sunteți perfecționiști și vreți ca totul să iasă ca la carte, până la cel mai mic detaliu, atunci acordați-vă o perioadă mai lungă de planificare.

Odată aleasă tematica, vă puteți gândi și la următoarele aspecte, precum rochia de mireasă și costumul de mire, verighetele, decorațiunile, aranjamentele și designul invitațiilor. Din momentul în care v-ați dat seama cum vă doriți să arate cadrul desfășurării evenimentului, veți putea alege cu ușurință celelalte detalii.

cum alegem tematica nuntii

4. Cu ce fotograf/videograf colaborezi

După nuntă vei rămâne cu o mulțime de amintiri frumoase, care pot fi surprinse în mod reușit de un fotograf profesionist. Pentru mulți, felul în care arată imaginile din acea zi este la fel de important ca reușita evenimentului în sine. De aceea, abilitățile și creativitatea acestuia sunt esențiale. La fel de însemnată este, însă, și relația pe care o aveți cu acesta.

Așadar, trebuie să țineți cont de două aspecte atunci când alegeți fotograful. Primul este acela de a rezona cu stilul său de a crea imagini. Gândiți-vă dacă vă doriți imagini spontane și autentice, dacă sunteți fanii stilului glam sau al celui minimalist ori dacă vă surâde o anumită estetică în ceea ce privește editarea pozelor (efecte, cromatică și altele).

A doua preocupare trebuie să fie legată de “chimia” dintre voi și fotograf. Este esențial să puteți comunica eficient și să vă simțiți în largul vostru alături de cel care vă va însoți aproape pe tot parcursul zilei respective. Este de la sine înțeles că nu vrei să lucrezi cu cineva ursuz, supărăcios sau care nu îți ascultă dorințele și nu îți oferă posibilitatea de a fi tu însuți. Este foarte des întâlnit tiparul fotografului care oferă indicații fără să fie atent la nevoile mirilor și fără să-i facă să se simtă bine în pielea lor. Așadar, studiați mai multe portofolii și întâlniți-vă cu cei ale căror imagini vă plac. Astfel, veti putea afla dacă sunteți “pe aceeași lungime de undă” sau nu. Pe eventmarket.ro vei găsi o listă cuprinzătoare cu fotografi experimentați.

Nu în ultimul rând, aplicați următoarea metodă pentru a vă asigura că totul va merge bine. Discutați cu fotograful atunci când alegeți locația pentru desfășurarea evenimentului. De multe ori, acesta va avea sugestii bune și va ști care sunt condițiile pentru localul respectiv. De asemenea, veți crea contextul potrivit pentru ca el să poată realiza fotografiile în stilul său, care v-a atras atenția de la bun început. Oricât de talentat ar fi un astfel de expert, dacă va trebui să facă poze într-un restaurant cu un design nereușit sau nepotrivit, el nu vă va putea oferi imaginile pe care vi le doriți.

Un alt aspect pe care trebuie să-l luați în considerare este bugetul alocat pentru acest serviciu. Dacă vi se pare că tariful este prea mare, atunci luați în considerare ce importanță au fotografiile din această zi unică pentru voi. Dacă vă doriți ca ele să fie speciale, atunci alegeți pe cineva care este în stare să capteze evenimentul cu bun gust și originalitate și răsplătiți serviciile pe măsură.

Aplicați aceleași principii și pentru alegerea videografului și vă veți bucura mereu de momentele unice de la nunta voastră.

fotograf pentru nunta

5. Idei speciale de muzică și entertainment pentru nuntă

Dat fiindcă o astfel de ceremonie reprezintă un eveniment de durată mai lungă, este bine să găsiți și metode de a distra invitații. Pe lângă muzica de fundal, aceștia vor petrece mai multe ore alături de voi și este recomandat să faceți în așa fel încât să nu se plictisească.

Prin urmare, vei avea nevoie să pui în aplicare câteva modalități surpriză prin care să le asiguri buna dispoziție. Iată câteva:

  • artificii
  • cabina foto
  • candy bar
  • caricaturiști
  • instructori de dans
  • quiz-uri și jocuri de societate
  • ceremonii cu premii amuzante pentru cunoscuți
  • prosecco bar
  • stand cu înghețată
  • masă de cazino
  • karaoke
  • piñata
  • curse și probe amuzante
  • proiecție cu fotografii amuzante cu voi și prietenii voștri
  • fântână de ciocolată
  • baloane cu confetti, baloane cu helium
  • origami
  • turn cu pahare de șampanie
  • jukebox
  • show de talente, unde fiecare își poate demonstra abilitățile ascunse

De asemenea, muzica live contribuie la crearea unei atmosfere plăcute la o nuntă. Poți invita o trupă care să cânte pentru un anumit interval sau chiar pentru toată noaptea. Pentru momentele de pauza, poți apela la un DJ, căruia să-i explici care este muzica voastra preferată. De asemenea, este indicat să asculți și recomandările acestuia, deoarece știe care sunt preferințele publicului în general.

nunta pe piscina

6. Informații utile despre nuntă pentru miri și greșeli ce trebuie evitate

Pentru ca planificarea să meargă cât mai lin și să nu ai parte de opreliști, este recomandat să nu faci anumite greșeli pe care mirii le comit adesea.

  • Este esențial să conștientizați că nici tu, nici jumătatea ta nu vă veți putea ocupa de toate sarcinile din ziua nunții. De aceea, stabilește cu cei apropiați ce responsabilități poate prelua fiecare și asigurați-vă că toți știu exact ceea ce au de făcut.
  • În momentul alegerii tematicii, este bine să luați în calcul pretențiile pe care le aveți de la oaspeți. De exemplu, dacă vă doriți o nuntă de epocă, pentru mulți dintre invitați va fi o corvoadă să găsească o ținută potrivită. Așadar, în funcție de cei care participă și de dorințele voastre, puteți alege un stil mai ușor de abordat, pentru ca toată lumea să se simtă adecvat.
  • Atunci când alegeți locația, luați în calcul numărul de invitați și modalitățile de transport. Dacă vă veți căsători la o cabană în vârf de munte, este posibil ca nu toată lumea să poată ajunge la destinație cu ușurință. În acest caz, ori restrângeți lista participanților, ori optați pentru un restaurant accesibil tuturor.
  • Nu vă grăbiți să finalizați rochia și costumul cu prea mult timp înaintea momentului nunții. Mulți experți declară că se întâmplă des ca mireasa și mirele să aibă fluctuații de greutate, deci este posibil ca hainele să nu mai fie potrivite în ziua în care are loc ceremonia. Acestea ar trebui finalizate cu o lună sau maximum 3 luni înainte de nuntă. Căutările pot începe, însă, mai devreme.
  • În ceea ce privește momentele zilei, fiți îngăduitori cu voi înșivă și nu aglomerați programul cu prea multe activități sau care se desfășoară la intervale scurte de timp. Acordați-vă minimum 5-6 ore între cununia civilă și cea religioasă, pentru a avea timp să faceți schimbările necesare.
  • Purtați o discuție cu fotograful cu privire la programul complet al zilei. Informați-l pe acesta cu privire la locurile în care trebuie să ajungă și la ce ore, pentru a nu rata momente importante.

Pentru ca tu și jumătatea ta să fiți pregătiți pentru ziua cea mare, vei găsi în continuare câteva informații utile cu privire la ziua nunții.

  • De obicei, nașii trebuie să fie de aceeași religie cu mirii. Cu toate acestea, de exemplu, Biserica Ortodoxă poate acorda dispensă în cazul în care aceștia sunt catolici, dacă există o relație specială între ei și miri.
  • Verighetele pot fi purtate după cununia religioasă. Dacă există un interval între ceremonia civilă și cea de la biserică, puteți ruga preotul să oficieze o slujbă pentru logodnă.
  • Cununia civilă are loc în localitatea în care are domiciliu unul dintre miri. Pentru excepții se poate obține o aprobare de la primarul unităţii administrativ-teritoriale respective.
  • De regulă, preoții ortodocși nu pot oficia slujbe de căsătorie în afara bisericilor.
  • Cununiile religioase ortodoxe se programează în zilele în care se ține post. Cu toate acestea, Biseerica Ortodoxă poate acorda dispensă dacă rezervarea localului a avut loc înainte de aflarea perioade posturilor care variază, precum postul Paștelui.

Prin urmare, puneți la punct toate detaliile din timp, iar ziua nunții va deveni un eveniment de neuitat!

Sursa foto: unplash.com

organizare nunta idei originale