Muzica de nunta

Muzica de nunta - Tulipr.ro
#Articole / Scris de Ioana la

Ziua nunții nu reprezintă doar pragul pe care îl treci către o nouă etapă a vieții tale, este și unul dintre cele mai importante și frumoase evenimente pe care le vei trăi vreodată. Și pentru ca totul să fie perfect, fă-ți din timp o listă care să cuprindă tot ceea ce ți-ai dori să ai și să faci în această zi specială.

Dar, mai ales, nu lăsa grijile și temerile să te copleșească. Cere ajutorul familiei sau al prietenilor dacă ai senzația că nu te vei descurca. Sau, pur și simplu, apelează la o platformă care îți poate facilita găsirea furnizorilor de servicii. Astfel, nu îți va rămâne decât să te bucuri de felicitări, masă și dans!

Cuprins

1. Muzica de nuntă - parte integrantă din regula celor 3 „M”

Muzica de nuntă face parte din cei trei cei mai importanți „M” la o astfel de petrecere (în afară de Mireasă și Mire): Mesenii, Meniul și Muzica.

decor masa de nunta

În ceea ce privește mesenii, aspectul cel mai important este planificarea așezării la mese. Mirele și mireasa își cunosc cel mai bine invitații, iar discuțiile preliminare pentru acest aranjament sunt absolut necesare. Motivele sunt foarte simple: este de evitat să așezi împreună persoanele care nu se plac foarte mult sau care nu au nimic în comun, în afară de calitatea de invitați la nunta ta.

Nimeni nu împiedică pe nimeni să socializeze sau să danseze împreună în spațiul comun destinat petrecerii. Însă o dată stabilite locurile unde invitații vor fi așezați, acestea vor rămâne fixe. Ține cont de faptul că toată lumea trebuie să se simtă confortabil cu celelalte persoane din imediata vecinătate. Cu siguranță, nu îți dorești ca la nunta ta să fie „resuscitate” conflicte mai noi sau mai vechi, mai ales că, după consumarea mai multor pahare în plus, aceste lucruri pot deveni și mai delicate. De aceea, planifică așezarea la mese astfel încât să poată fi păstrată o stare de relaxare și atitudinea prietenoasă să fie autentică și nu forțată. La urma-urmei, mulți invitați – și în special persoanele mai în vârstă – vor petrece o mare parte din timp stând așezați la mese.

Meniul este, din nou, un aspect foarte important. Rustic sau elaborat, tradițional sau inspirat din bucătăria internațională. În primul rând, acesta ar trebui să răspundă dorințelor tale. În al doilea rând, însă, ar trebui să fie suficient de variat, astfel încât să fie și pe placul invitaților. Multe cupluri aflate la început de drum optează pentru varianta de tip bufet suedez plus candy bar, oferindu-le invitaților posibilitatea să își aleagă ceea ce le place. Există pe piață o ofertă variată din partea firmelor de catering, astfel încât vei putea alege cu ușurință cel mai potrivit meniu pentru nunta ta.

Muzica: ultimul, dar în niciun caz cel din urmă „M” este cel mai important ingredient al distracției. În cele ce urmează, vei afla ce opțiuni ai, dar și cum să alcătuiești playlist-ul, astfel încât toată lumea să vină pe ringul de dans.

2. Tipuri de muzică de nunți și petreceri

Cu doar câteva zeci de ani în urmă, nunțile erau de neconceput fără lăutari sau o formație vocal-instrumentală. În prezent însă, deși mulți adoptă încă această variantă tradițională, alții preferă să apeleze la serviciile unui DJ.

muzica nunta

Alții aleg formații, band-uri, trupe de jazz, grecești sau latino. Cel mai important este ca nunta ta să fie exact așa cum ți-ai dorit-o, dar să îi bucure și pe invitați. Astfel, distracția va fi garantată.

2.1. Muzica populară de nuntă

Începând cu celebrul „Ia-ți, mireasă, ziua bună” și până la melodiile dedicate nașilor sau socrilor mici și mari, muzica populară a avut întotdeauna o varietate largă de melodii dedicate nunților. Nelipsite din repertoriul popular sunt horele, sârbele, geamparalele și perinița. Interpreții și formațiile experimentate știu cum să alterneze ritmurile și când este momentul potrivit pentru fiecare în parte. În schimb, dacă alegi ca muzica să fie înregistrată, trebuie să alcătuiești din timp playlist-ul, astfel încât DJ-ul sau persoana care se va ocupa de acest aspect să știe exact ce și când are de făcut.

2.2. Muzica lăutărească de nuntă

Muzica lăutărească de nuntă are multe puncte în comun cu muzica populară, dar și câteva diferențe. Dacă muzica populară a fost transmisă prin viu grai în diferitele regiuni ale României, muzica lăutărească are și influențe din culturile învecinate: turcești, grecești, sârbești, aromâne, etc. Vioara, acordeonul, țambalul și contrabasul sunt elementele de bază pentru acest tip de interpretare, ca, de altfel, și în muzica populară românească.

2.3. Muzica grecească de nuntă

Între români și greci au existat multe afinități de-a lungul timpului, printre acestea numărându-se și muzica. Deși de obicei muzica grecească ascultată la nunți este înregistrată, există și formații care interpretează, la solicitarea clienților, melodii grecești. Dacă îți dorești pentru nunta ta un anumit tip de muzică și îți faci griji că nu vei găsi variante, apelează cu încredere la platformele organizatorilor de evenimente, care te pot pune în legătură cu band-uri de nuntă cât de repede posibil. Poți alege și formații care cântă cover-uri, DJ, anumiți soliști sau instrumentiști și chiar ansambluri de dans, pentru mai mult antren și variație.

2.4. Muzica de nuntă modernă: pop, rock, disco

La cea mai mare parte a nunților, indiferent de zona în care au loc, muzica de petrecere este un mix între melodiile și dansurile tradiționale, muzica pop, rock și disco – mai veche sau mai nouă.

La modul ideal, toți invitații ar trebui să se bucure de muzica tinereții lor, indiferent de vârsta pe care o au în prezent. Dacă despre părinți și bunici știi cu siguranță ce melodii preferate au, atunci nu îți va fi greu să le pregătești și lor câteva surprize muzicale, indiferent dacă ai ales o formație sau un DJ. De asemenea, este bine să știi că și la nuntă, ca la orice petrecere, poate fi alternată muzica live cu cea înregistrată. Astfel, atmosfera va fi întreținută tot timpul și vei putea avea melodii mai variate.

De asemenea, dacă printre invitați se numără prieteni și colegi de vârsta ta, nu uita să pregătești și pentru ei un calup cu melodii la modă.

trupa nunta

Nu neglija nici generația părinților. Cu siguranță își vor aduce aminte cu plăcere de tinerețe pe melodii cântate de Abba, Modern Talking sau chiar de soliști autohtoni: Dan Spătaru, Mirabela Dauer, Angela Similea etc.

Este un gest frumos din partea ta să întrebi și nașii despre preferințele muzicale. Le poți face chiar dedicații speciale!

3. Muzica aleasă la majoritatea nunților, în funcție de regiuni

Fiecare regiune istorică are propriile sale obiceiuri și tradiții. Cei care vor să aducă la evenimentele lor o parte din parfumul vremurilor trecute includ în petrecerea de nuntă și câteva dintre acestea, alături de muzica specifică zonei.

bauturi nunta

3.1. Muzica la nunțile din Muntenia (inclusiv București)

La nunțile tradiționale din Muntenia, lăutarii sunt nelipsiți. Muzica este strâns legată de obiceiuri precum gătitul miresei, preluarea nașilor, bărbieritul mirelui, împodobirea bradului de nuntă, despodobirea miresei și acoperirea capului acesteia cu un batic sau basma etc. Pentru toate acestea, există melodii dedicate. Horele, sârbele și geamparalele sunt nelipsite, atunci când vine vorba de petrecere cu toți nuntașii.

În Bucureștiul cosmopolit, această tradiție se păstrează mai puțin, fiind înlocuită de muzica modernă, interpretată de formații și artiști cunoscuți sau pusă de pe bandă de către DJ, după un playlist agreat.

dansul mirilor

3.2. Muzica de nuntă în Ardeal (zonele Cluj, Brașov, Alba-Iulia)

Ca și Muntenia, Ardealul are și el obiceiurile sale. Muzica populară este preferată la sate, în timp ce în orașele mari – Cluj, Alba-Iulia, tinerii aleg mai degrabă formații vocal-instrumentale. Ritmul muzicii folclorice ardelenești este ceva mai liniștit decât în Muntenia sau Moldova, însă are același farmec și aceeași încărcătură emoțională. Cele mai frecvente dansuri sunt brașoveanca, purtata, de-nvârtita și ceardașul.

În orașele mari – Cluj, Brașov, Alba-Iulia există numeroase ansambluri și band-uri muzicale și de dans care sunt invitate deseori să evolueze la nunți, oferind un mix de muzică tradițională și modernă.

3.3. Muzica la nunțile din Moldova (zonele Iași, Bacău)

Muzica de la nunțile moldovenești se numără printre cele mai aprige și mai iuți. Față de alte zone ale țării, moldovenii au mai multe dansuri de doi. Nelipsite de la nunți sunt hora, tăbăceasca, brâul, florica, mocăneasca, hora flăcăilor etc. Multe dintre dansurile moldovenești presupun mișcări de mare virtuozitate și o bună condiție fizică.

În orașele mari – Iași, Bacău, Suceava – se observă aceeași influență modernă, în care muzica tradițională, deși este prezentă și ea, se ascultă și se dansează într-o proporție mai mică decât la sate.

3.4. Muzica la nunțile din Banat (zona Timișoara)

Nunțile din Banat sunt caracterizate de păstrarea majorității obiceiurilor vechi. Spre exemplu, atunci când tânărul merge în pețit la părinții fetei, aceștia îi aduc mai întâi drept mireasă o bătrână din sat, apoi o fetiță și abia a treia oară pe viitoarea mireasă. La nuntă, nu vor lipsi horele și jocul miresei, care pentru dansul său va primi bani de la invitați. Dansurile din zonele de munte sunt ceva mai alerte decât cele din zonele de șes. Printre cele mai des întâlnite se numără bătuta, brâul și ardeleana.

Timișoara și celelalte orașe nu mai păstrează mare parte din vechile obiceiuri, însă muzica tradițională bănățeană este nelipsită de la petrecerile de nuntă, chiar dacă este alăturată de alte genuri, mai noi.

dansul mirilor artificii

3.5. Muzica de nuntă în Dobrogea (zona Constanța)

Muzica de la nunțile din Dobrogea este ceva mai variată, dat fiind că această regiune s-a aflat, de-a lungul timpului, la confluența mai multor civilizații. Cel mai adesea, nunțile – chiar și cele din Constanța și alte orașe mai mici – includ melodii de origini și cu influențe diverse: aromâne, grecești, turcești, tătărăști etc. În interiorul comunităților, tradițiile sunt păstrate la loc de mare preț. Însă la fel de adevărat este că tinerii optează din ce în ce mai des și pentru formații de cover sau band-uri care interpretează și melodiile la modă în prezent.

3.6. Muzica de nuntă la Chișinău

Pe vremuri, nunțile din Moldova de dincolo de Prut durau trei zile și trei nopți. Astăzi, acestea s-au redus la una singură, însă multe familii decid încă să prelungească petrecerea până a doua zi, când mirii și rudele mai apropiate „se dreg” cu o ciorbă de potroace.

În ceea ce privește muzica, influențele moderne se regăsesc și la Chișinău.

La sate, însă, se păstrează multe dintre obiceiurile vechi. Unul dintre acestea, de exemplu, este că înainte de petrecere, nașii îi ajută pe miri să se îmbrace și să se gătească.

pregatirea miresei

Nelipsite sunt melodia și dansul dedicate plecării miresei din casa părintească. Pe drumurile către și de la biserică și spre locul petrecerii, tinerii necăsătoriți merg în fața alaiului, se așează în șiruri și dansează cu fața către miri, în semn de cinstire. Localnicii ies pe la porți și golesc căni cu apă înaintea mirilor, pentru belșug.

Odată ajunși la locul de petrecere, nici mirii și nici invitații nu se așează la masă până când nu ajung toți oaspeții. Până atunci, se dansează. Când toată lumea a ajuns, mirii vor primi felicitări de la toți cei care au venit să le fie alături pentru acest eveniment.

Când vine momentul așezării la masă, tinerii vor face un pod de flori pe sub care vor trece mirii, în drumul spre masa lor. Muzica de dans alertă, românească, dar și rusească, este alternată cu cea lentă. Din când în când, invitații strigă „Amar, amar!”, semn că mirii trebuie să se sărute.

4. Stabilește din timp muzica de nuntă și celelalte aspecte organizatorice

Rochia, costumul, pantofii, invitațiile, florile, mărturiile, locația, invitații, așezarea la mese, muzica... și câte și mai câte! Vei avea mai multe avantaje dacă nu te grăbești și îți iei răgazul necesar pentru toate aceste pregătiri. În plus, este bine să știi că, mai ales în orașele mari, este posibil să nu găsești un loc liber potrivit pentru organizarea de nunți într-un termen mai scurt de 1 an. Ține cont și de perioadele de post, când nu se oficiază nunți la biserică. Poți cere ajutorul unui wedding planner, dacă ți se pare că toate acestea te depășesc.

În privința muzicii pe care o vei alege, și aici trebuie să te orientezi din timp: majoritatea furnizorilor de astfel de servicii au angajamente în cea mai mare parte a timpului. Ca să te asiguri că vei avea la nuntă interpreții, band-ul sau DJ-ul preferați, contactează-i din timp.

La petrecere, mai este bine să ții cont și de alternanța ritmurilor: în momentele în care se servesc felurile de mâncare este mai potrivită o muzică liniștită, calmă, ambientală. Altfel, invitaților le va fi greu să se hotărască dacă mănâncă sau dansează.

Ringul de dans ar trebui, de asemenea, să fie încăpător. Ține cont, la momentul amenajării sălii de acest aspect. Acesta poate influența și așezarea meselor, dar și aranjamentul de ansamblu. Cu cât stabilești mai repede lista de invitați, cu atât mai ușor îți va fi să amenajezi spațiul corespunzător, dar și să faci o estimare cât mai corectă a bugetului.

Nu uita, însă, că la nunta ta, în primul rând TU trebuie să te bucuri din plin! Organizarea unei nunți presupune multe pregătiri, include aspecte și detalii care trebuie puse la punct din timp. Făcând toate aceste lucruri pe rând și la vremea lor, vei evita să te stresezi în una dintre cele mai importante zile din viața ta. Singurele emoții pe care ar trebui să le experimentezi în această zi sunt cele pozitive, iar singurele lacrimi permise sunt cele de fericire!

Sursa foto: Pixabay.com